SMER-SD: Na oslavy MDŽ do bratislavského NTC prišlo vyše 4.000 ľudí

09.03.2013 Bratislava

Bratislava 8. marca (TASR) - Na dnešné oslavy Medzinárodného dňa žien (MDŽ), ktoré organizoval Smer-SD v bratislavskom Národnom tenisovom centre (NTC) prišlo viac ako 4.000 ľudí.

Pre TASR to potvrdila hovorkyňa strany Monika Počátková s tým, že lístky na podujatie boli zadarmo a ľudia ich získali prostredníctvom centrály strany. Na podobných podujatiach po celom Slovensku riešia vstupenky regionálne štruktúry Smeru-SD.

Hostí privítal premiér a predseda strany Robert Fico poukazom na históriu sviatku žien. "MDŽ mnohí vnímajú ako socialistický sviatok, my mu však nedávame žiadne prívlastky," upozornil, že korene MDŽ sú v ženskom hnutí v USA na začiatku 20. storočia. Smer-SD si ho pripomína už tradične a bude v tom pokračovať. "Patrí do nášho hodnotového kalendára," podčiarkol Fico. Dodal, že pre veľkú sálu v Bratislave sa rozhodli práve na základe skúseností z minulého roka, kedy takmer tisícka ľudí musela ostať vonku pre nedostatok miesta.

Privítal preto najmä všetky príslušníčky nežného pohlavia, ktorým vyjadril v mene celej strany svoju úctu. Predstavil zástupcov Smeru-SD v hľadisku, kde okrem ministra práce Jána Richtera, ministra vnútra Martina Glváča, ktorý, ako poznamenal premiér, má práve v týchto chviľach manželku v pôrodnici, sedela celá plejáda poslancov Smeru-SD v Národnej rade (NR) SR, Monika Flašíková-Beňová a Katarína Neveďalová, ktoré Slovensko reprezentujú v europarlamente, ale aj primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a nový šéf mladých sociálnych demokratov Juraj Gedra.

Hlavnými pódiovými hviezdami však boli popri Robertovi Ficovi ministri Róbert Kaliňák (vnútro), Peter Kažimír (financie) a Dušan Čaplovič (školstvo). Spolu s moderátorom Martinom Nikodýmom sa snažili vytvoriť príjemnú atmosféru a baviť zúčastnených hostí.



"Som rád, že sa na chvíľu môžeme stretnúť aj s normálnymi ľuďmi," prihovoril sa prítomným Kaliňák. Pochválil sa pritom, že je v podstate ešte mladoženáč a má ročného syna. Zároveň vyzdvihol prácu žien, ktoré dokážu popri zamestnaní viesť ešte aj domácnosť a výchovu detí. "Nie je pravda, že muž je polovica a žena polovica, sme v jasnej menšine," vyhlásil. "Žena vie lepšie ako ja, čo chcem," podčiarkol minister vnútra.

"Vy ste pre nás éterické bytosti, ktoré zapaľujú iskru života. Ja osobne nosím domov nudu," oslovil ženy minister Kažimír. Spresnil, že éterické bytosti má doma dve, z toho jednu dvojročnú. "Malá má iba dva roky a už sa zastavuje pred každým obchodom s topánkami," posťažoval sa.

Minister školstva Čaplovič pozdravil ženy menom celého rezortu. "Bez lásky žien by život nebol taký krásny a nebol by šťastný," povedal s tým, že by si rovnakú pozornosť ako na MDŽ zaslúžili po celý rok. Čaplovič, ktorému už manželka umrela, na ňu spomína s láskou. "Ostali pekné spomienky," povedal. Zároveň sa priznal, že nebol ideálnym manželom, zato však má skvelú svokru. "Nikdy som nepatril k vzorným manželom. Vždy však za mnou stála svokra. Dnes má deväťdesiat rokov a stále ju navštevujem," povedal. Na otázku moderátora, aký má recept na neveru, Čaplovič odpovedal: "Zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať..." Podujatie pred preplnenou sálou NTC zakončil koncert skupiny Elán.

Strana Smer-SD si pripomína MDŽ takmer dvoma desiatkami podujatí po celom Slovensku, štartovali 27.februára v Dome kultúry v Pezinku, posledná akcia prebehne 12. marca v Nových Zámkoch.

Bratislavskú oslavu MDŽ využilo hnutie 99 percent na protest proti politike Smeru-SD. Ako uviedla pred budovou NTC líderka hnutia Alena Dušatková, Smer-SD na jednej strane oslavuje MDŽ, na druhej strane však nerieši skutočnosť, že ženy na Slovensku zarábajú v priemere o pätinu menej ako muži.
 

Vyberte región